
Najlepsza winiarnia i sklep z winami w Warszawie
Sziraz (lub Syrah):
Wina Shiraz to bez wątpienia najpopularniejsze wina australijskie. Mogą rosnąć zarówno w ciepłym, jak i chłodniejszym klimacie wpływając na smak i konsystencję. Australijski shiraz może zaspokoić potrzeby szerokiego grona konsumentów wina, od średnio mocnych win pieprzowych rosnących w regionach o chłodnym klimacie po pełne, pikantne wina z cieplejszych regionów. Sklep z winami Warszawa to odpowiedź na Twoje potrzeby związane z dostarczeniem odpowiedniego wina.
Cabernet Sauvignon:
Ta odmiana winogron jest dość wrażliwa na intensywne ciepło i potrzebuje dużo wody. Najlepsze wina można znaleźć w Coonawarra, Margaret River i Yarra Valley. W tych chłodniejszych regionach wina mają zwykle wysoki poziom kwasowości i mocne jagodowe smaki. Regiony te produkują Cabernet Sauvignon o średniej lub pełnej treści z mocnymi taninami.
Merlot:
Merlot to trzecia najczęściej uprawiana odmiana czerwonych winogron w Australii. Często mieszany z Cabernet Sauvignon, niektóre nawadniane i cieplejsze regiony, takie jak Murray Darling, od niedawna produkują go jako jedną odmianę. Margaret River i Coonawarra produkują również wina czerwone Merlot. Jest czasami określany jako odmiana kameleona, ponieważ ma umiarkowaną kwasowość i średni poziom taniny. To średnie lub pełne wino często przemawia do miłośników wina dzięki swoim aromatom czerwonych owoców.
Inne popularne odmiany to Grenache (średnio treściwe ze średnimi taninami i aromatami czerwonego grejpfruta), Pinot Noir (lekkie treściwe z jasną kwasowością), Mourvedre (pełne treściwe) i Tempranillo (od średniej do pełnej treściwe, ze średnimi taninami i niską kwasowością). .
PROWENCJA LUB TERROIR:
Jeśli próbowałeś Shiraz z Doliny Barossa i Shiraz (lub Syrah) z Bordeaux, mogłeś zauważyć, że nie smakują tak samo. To dlatego, że region, w którym uprawiane są winogrona, ma ogromny wpływ na smak wina. Niektóre kryteria wyjaśniające różne smaki tej samej odmiany winorośli obejmują pogodę, ponieważ słońce wpływa na poziom kwasowości wina, jakość gleby, wysokość lub fakt, że winnice mogą znajdować się na zboczu.
Niektóre z najlepszych regionów winiarskich w Australii to:
Adelaide Hills (wysoka kwasowość):
Tylko kilka minut jazdy od Adelajdy region ten zyskał światową reputację wśród win światowej klasy. Dominują wina białe, ale coraz większa liczba butikowych winiarni zaczyna produkować wykwintne, lekkie i średnio mocne czerwone wina, takie jak Pinot Noir i Syrah/Shiraz o unikalnych i charakterystycznych profilach. Chłodny klimat jest idealny do produkcji wysokiej jakości Pinot Noir i eleganckiego Shiraz. Wina Shiraz z Adelaide Hills mają zazwyczaj skromniejszą zawartość alkoholu, pieprzne, delikatne taniny, wyższą kwasowość i są bardziej orzeźwiające w porównaniu do Shiraz z Doliny Barossa. Na przykład New Era Vineyards Barrel Select Pinot Noir to idealna opcja, jeśli lubisz dobrą kwasowość i pikantne wykończenie swojego wina.
Półwysep Mornington (głęboki w owocowych smakach):
Błogosławiony chłodną bryzą znad oceanu, ten region o chłodnym klimacie znajduje się godzinę drogi od Melbourne. Chłodny klimat w połączeniu z dużymi godzinami nasłonecznienia owocuje mocnymi czerwonymi winami, o wysokiej naturalnej kwasowości i delikatnych taninach. Ze względu na klimat, czerwone wina wytrawne produkowane w tym regionie są zwykle gęste, bogate i głębokie w smaku z dojrzałymi owocami w rdzeniu, ponieważ winogrona cieszą się chłodnym, morskim klimatem i powoli dojrzewają. Czerwone winogrona kwitnące na tym obszarze to Pinot Noir, Shiraz i Cabernet Sauvignon. Fenian Wines Pinot Noir to dobry przykład wyjątkowych smaków owocowych, które można znaleźć w czerwonych winach z Półwyspu Mornington.
Yarra Valley (głębokie wędzone aromaty):
Ten region o chłodnym klimacie ma tendencję do produkcji win lekkich do średnich, z delikatnymi aromatami ziół i delikatnymi taninami. Większość sadzonych odmian winogron to Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Syrah. Wina Yarra Valley Cabernet Sauvignon, produkowane w cieplejszych obszarach doliny, mają głębszy aromat niż Cabernet z cieplejszych regionów Australii. Wina Pinot Noir z tego regionu również wydają się być aromatyczne z owocowymi lub ziemistymi smakami i mają miękkie taniny, takie jak Steels Gate Pinot Noir. Jeśli jednak niektóre wina z doliny Yarra Syrah są średnio mocne i mają wędzony smak, inne są bogatsze i bliższe stylowi Syrah produkowanego w cieplejszych regionach.
Dolina Barossa (bogate smaki):
Często uważana, że doświadcza klimatu śródziemnomorskiego, w dolinie Barossa panują chłodne zimy i ciepłe, suche lata, co czyni ją jednym z najlepszych regionów do uprawy winorośli. Region produkuje głównie niezwykle mocne i bogate Shiraz. Przy wysokich temperaturach pod koniec sezonu wegetacyjnego nie jest niespodzianką, że jej wina są mocne w smaku. Inną charakterystyczną cechą win Shiraz z Doliny Barossa są ich aksamitnie miękkie taniny. Niektóre inne czerwone odmiany winogron produkowane w regionie to Cabernet-Sauvignon, Grenache i Mourvedre.
Jest wiele sposobów na wybór czerwonego wina, ale jeśli będziesz podążać za naszą listą, powinieneś być w stanie znaleźć odpowiednie dla siebie, może to być shiraz o pełnym smaku z pieprzowymi aromatami lub lekki Pinot Noir o smaku czerwonych owoców. Jedno słowo rady; staraj się nie skupiać wyłącznie na cenie, ponieważ może być kusząca, ale równie rozczarowująca. Pamiętaj też, że jeśli spodobało Ci się konkretne czerwone wino, nie zapomnij zrobić mu zdjęcia, aby móc je ponownie kupić następnym razem, gdy będziesz chciał zorganizować piękną kolację ze znajomymi lub chcesz się nagrodzić po ciężkim dniu w pracy. 😉